The Burning (1981)

3 kommentarer
 
Ett skämt går fruktansvärt fel på ett läget och den avskydde vaktmästaren brännskadas svårt. Han överlever i alla fall men får tillbringa flera år på sjukhus. När han äntligen blir friskförklarad är han svårt vanställd och vansinnigare än någonsin. Det gamla lägret finns inte kvar längre, men han beger sig till ett annat i närheten. Där har ett gäng ungdomar samlats för att ha kul i sommarvärmen. Föga anar de att den brännskadade galningen är på väg för att hämnas på allt och alla för det som drabbade honom.
 
”The Burning” (regi Tony Maylam) är identisk med andra filmer i skräckgenren som kom kring den här tiden efter ”Halloween” och i samband med första ”Friday the 13th”-filmen. Precis som ”Prom Night” och ”Terror Train” inleds den med ett skämt eller en lek som slår fel och som sedan ska hemsöka en eller flera av de ansvariga. Vad gäller persongalleriet i ”The Burning” finns inte mycket att säga. Vi har mött de här karaktärerna om och om igen i varje B-skräckfilm som någonsin gjorts och absolut ingenting nytt tillförs dem, förutom kanske att ovanligt många av killarna är potentiella våldtäktsmän. Men visst är det roligt att se Jason Alexander och Holly Hunter i tidiga roller. Jag tror jag hade uppskattat ”The Burning” mer om jag hade sett den tidigare i livet, innan jag dragit i mig den (skrämmande) mängd B-skräckfilm jag konsumerat genom åren. Den blir tyvärr aldrig särskilt engagerande eller obehaglig. Snarare upplevde jag det som om den höll på alldeles för länge.
 
1 Sofia:

skriven

Där ser man... Själv blev jag hyfsat positivt överraskad, men jag har kanske konsumerat för lite kass skräckfilm :)

https://bilderord.wordpress.com/2013/08/24/the-burning-1981/

2 BlueRoseCase:

skriven

En del saker, eller kanske det mesta, var vi väl rätt överens om även om vår syn på underhållningsvärdet varierade stort. :) Jag kanske får ge den ytterligare en chans i framtiden och då i ett läge när jag inte ser så mycket annan B-skräckfilm. :)

3 Robin:

skriven

Själv så älskar jag denna rullen. En av de bästa rysare, med ett outstanding soundtrack och karaktärer som jag personligen trivs bra med.