Lobos de Arga (2011)

3 kommentarer
 
Tomas är på väg till byn Arga som hans släkt härstammar från. Han är en misslyckad författare men i byafolkets ögon tycks han vara en kändis och gedigen representant för bygden. Tomas ska nämligen tilldelas nycklarna till byn under pompa och ståt och han har ingen lust att lyssna till farmoderns varningar om att lämna det förflutna i fred. Därför anländer han till det gamla släktgodset. Vad han inte vet är att Arga har ett hemskt och blodigt förflutet som resulterat i en varulvsförbannelse som plågat bygden i över hundra år. Tomas blir snart varse om att han inte alls inbjudits för att tilldelas nycklarna till byn, utan för att han ska offras. Enligt förbannelsen måste någon ur Tomas släkt dö för att byn en gång för alla ska bli av med varulven...
 
Jag hade inte hört något om ”Lobos de Arga”, eller ”Game of Werewolves” som den internationella titeln lyder innan jag snubblade över DVD:n för 10 kronor på Ginza. Som vanligt kunde jag inte motstå frestelsen, även om jag befarade att det skulle vara en film i stil med ”Lesbian Vampire Killers” och kanske var det de farhågorna som gjorde att ”Lobos de Arga” istället blev en glad överraskning. Historien är enkel, men manuset omständligt och hantverket är ganska trubbigt genomfört. Först är det störande, men efter en stund börjar det istället bidra på något märkligt vis, kanske beror det på att regissören Juan Martínez Moreno verkar ha varit inspirerad både under manusarbetet och inspelningen. Bortsett från en del vidriga repliker som ska vara provocerande roliga men enbart är äckliga är lågvattenmärkena få.
 
 
Det som fascinerar mig allra mest är varulvens (och senare varulvarnas) utseende som är både töntigt och på sina ställen riktigt obehagligt. Även om ”Lobos de Arga” är en skräckkomedi framställs varulvarna till övervägande del som rejält hotfulla och det bidrar med en del stämning men framför allt mycket spänning. ”Lobos de Arga” är en film som är riktigt underhållande om en lyckas glömma krav på logik och stor filmkonst. Jag blev som sagt glatt överraskad och jag kommer definitivt se om den åtminstone en gång till i framtiden.
 
1 filmitch:

skriven

Har småfunderat på att se filmen och tackar för tipset.

2 Steffo:

skriven

Wohoo! Varulsfilm! Härligt, jag tackar också för tipset! En sommarrulle när mörkret faller på...!?! ;-)

3 BlueRoseCase:

skriven

Vore kul att få läsa fler synpunkter!