Reazione a Catena (1971)

Kommentera
 
Äntligen har jag bekantat mig med en film av Mario Bava och det tack vare en alldeles för lång period för undertecknad utan italiensk B-skräckfilm i kombination med att Discshop i veckan reade ut Bavas "Bay of Blood" på BluRay. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att passa på. De intryck jag fått av regissören är att han ska vara någon slags föregångare inom giallo och slasher och påverkat andra regissörer, kanske främst Dario Argento (vilket märks i denna film). Mario Bava är även far till Lamberto Bava som regisserade "Demons" och "Demons 2".
 
"Bay of Blood" utspelar sig vid en idyllisk vik, omgiven av skog. Skräcken börjar en kväll då grevinnan Federica brutalt mördas i sitt storslagna hem. Att omständigheterna är minst sagt komplicerade står klart då mördaren plötsligt själv faller offer för ännu en mordisk typ som tycks ha lurat i skuggorna. Ingen går säker då offer efter offer faller, oavsett om de hade något med grevinnan att göra eller inte. Samtidigt söker Renata svar på vad som egentligen hände hennes far som försvann spårlöst samma kväll som hans fru Federica mördades. Föga anar hon att det var han som dödade hustrun. Eller gör hon det? På en plats där motiven är lika många som mördarna är det inte lätt att veta vem som står på vilken sida och varför...
 
 
"Bay of Blood", som enligt IMDB tydligen har rekord i antal olika titlar, ger ett splittrat intryck under förtexterna. Musiken, som så ofta i de här gamla italienska filmerna, är stämningsfull men fotot som Mario Bava själv står för är minst sagt schizofrent. I en och samma korta öppningssekvens är det både vackert och fruktansvärt fult och amatörmässigt. I det här sammanhanget väcker det såklart min nyfikenhet än mer. När sedan filmen sparkar igång på allvar blir det inte alltid så lätt att hänga med i svängarna. Mängder med karaktärer presenteras, givetvis för att filmens handling kräver offer och ibland är det svårt att skilja en del av dem åt, inte minst då de flesta tycks ha dolda motiv. "Bay of Blood" är fylld med de sedvanliga logiska luckorna som här kanske bidrar till en förvirring på ett i slutänden positivt vis. Claudine Auger från Bondfilmen "Thunderball" spelar Renata och gör en riktigt genuin insats i en ensemble som annars givetvis är extremt ojämn.
 
Miljöerna är väl valda och musiken gör som sagt sitt, i alla fall överlag. Ändå får inte Bava till den stämning jag hoppas på under filmens inledande minuter. Han glömmer bort helheten bara för att ösa på med diverse splatter- eller äckeleffekter som, trots att det mesta ser billigt ut, faktiskt är riktigt vidriga på sina ställen. Det är synd att en sådan bra idé till viss del slarvas bort. Å andra sidan gör det mig inte mindre nyfiken på att fortsätta min resa i Mario Bavas värld, tvärtom. Vill definitivt ha mer. BluRay-utgåvan av "Bay of Blood" har riktigt fin bild på sina ställen, men ljudet är extremt ojämnt. Dialogen är väldigt låg medan skrik och andra höga ljud blir just alldeles för högt. För reapriset rekommenderas den och filmen i sig är också sevärd om du är intresserad av giallos/slashers eller gamla italienska filmer/skräckfilm överlag. Själv hoppas jag på att snart komma över fler verk av Mario Bava.