Twin Peaks: karaktärerna

10 kommentarer


Då kör vi igång med analyser och teorier kring "Twin Peaks"! Först ut är en liten presentation av de karaktärer som inte hör till de vanliga invånarna i staden. I nästa inlägg tittar vi närmare på symbolerna och därefter går vi in på händelser i serien och hur de är sammanlänkade och vad de (eventuellt) kan betyda. 


Little Man From Another Place
Mikes avhuggna arm, detta är bekräftat både av David Lynch och filmen ”Twin Peaks – Fire Walk With Me” där dvärgen dels säger ”I am the arm”, dels talar synkroniserat med Mike när han lägger handen på dennes axel. Antagligen var det kraften eller ondskan i den avhuggna armen (det var ju enligt Mike den som fick honom att mörda eftersom det var där han hade Fire Walk With Me-tatueringen) som var tillräckligt stark för att ta en ny form. Motsägelserna i karaktären är ju också intressanta, dvärgen tycks hjälpa Cooper genom drömmen, men i en bortklippt scen ur ”Twin Peaks – Fire Walk With Me” så är han snarare skadeglad över att Cooper är fast i Black Lodge och skrattar hysteriskt åt detta (vilket antagligen är de skrattbilder med honom som är inklippta i mordscenen).


Giant
Ond eller god? Han hjälper onekligen Cooper och kommer även med påminnelser (Audrey) och varningar (Annie). Hör han hemma i White Lodge eller Black Lodge? I den sistnämnda visar han sig i alla fall. Att jätten är en inneboende ande liksom Mike och Bob verkar troligt och kroppen han bebor är såklart den som tillhör den förvirrade servitören på The Great Northern Hotel. Jätten talar ju också om i sista avsnittet att de är "one and the same", eller syftar han på sig själv och dvärgen? Men vad gör isåfall servitören där? Mike talar också om för Cooper att jätten är "known to us".


Mike
Även känd som The One-Armed Man eller Phillip Michael Gerard. Det här är enligt mig en av seriens mest intressanta karaktärer. Vad som är Mike och vad som är det jordiska alteregot Gerard är ju inte helt uttalat, men mer om det nedan. Mike och Bob bodde tillsammans ovanför närbutiken Judy's. Tillsammans ägnade de sig åt att döda, antagligen människor. Båda hade en tatuering på vänster arm: Fire Walk With Me-symbolen. Men Mike ”saw the face of God”, vilket antagligen innebär att han blev frälst och därmed högg av armen som förledde honom. Bob däremot ville inte sluta döda så Mike sköt honom. Men Bob levde vidare i andras skepnader och Mikes uppdrag blev att hitta honom för att sätta stopp för honom en gång för alla. Frågan här är ju om både Mike och Bob var doppelgangers av andra till att börja med. Mike är ju nämligen den enda av de inneboende andarna som har samma utseende som sin värd. The Giant finns ju i den gamle servitören och Bob finns i Leland, men serien slutar ju med att Bob kommer tillbaka i Coopers skepnad och till skillnad från Leland är det alltså doppelgangern som kommer ut ur Black Lodge, inte en besatt Cooper.

En annan intressant sak är att Gerard drogar sig för att hålla borta Mikes personlighet. Och om Mike nu är omvänd och ute efter att stoppa Bob, varför kräver han då Garmonbozia av Bob i Black Lodge efter mordet på Laura? Är det dvärgens kraft som tvingar dit honom på nåt sätt eller är det bara ett plothole i karaktären och hans historia? Förklaringen kan ju såklart också finnas i någon av alla de improviserade och bortklippta scenerna ur filmen.


Bob
Av vad vi vet kan man anta att Bob var en vanlig människa som efter att Mike dödade honom blev ett övernaturligt väsen med en parasits egenskaper. Bokstäverna under offrens naglar ska antagligen stava Robert eller Robertson, det sistnämnda gissar ju Cooper när Leland pratar om grannen Robertson i Pearl Lakes och Mike har sagt att de Bob dödar är hans barn. Att bakgrundshistorien kring Bob och Mike utspelar sig i det förgångna kan man anta utifrån det faktum att anden Bob funnits i Leland sedan han var barn. Samtidigt verkar ju Bob kunna ta en mänsklig form genom doppelganger-varianten, vilket ytterligare stödjer min högst spontana tanke om att Mike och Bob kanske var doppelgangers från början.


Mrs Tremond/Chalfont och Pierre
Den gamla kvinnan och hennes sonson vet vi inte mycket om, men det är nog inte alltför långsökt att anta att de nog knappast är människor. Att de funnits i grannstaden Deer Meadow länge får vi veta i långfilmen då Carl på husvagnsområdet berättar att en gammal kvinna och hennes barnbarn bodde i en husvagn. De kallade sig Chalfont och tidigare hyresgäster kallade sig också Chalfont. Leland pratar om Pearl Lakes och Robertson som ena grannen medan de andra grannarna hette Chalbert (i den engelska dvdtextningen står det dock Chelbert). Om det finns en tanke med de liknande namnen kan vi ju såklart bara spekulera i. Jag har dock en teori om att mrs Tremond och sonsonen är varianter av dvärgen och jätten. På målningen i Owl Cave finns en lång och en kort figur med och jag har alltid associerat till båda paren när jag ser den bilden. I serien framstår ju Tremond och Pierre som hjälpare eftersom de skickar Donna till Harold Smith, men i filmen tycks de snarare jobba för ”de onda”.


"Apan"
Är detta en verklig karaktär eller bara en symbol för det som finns bakom masken (Lelands mask)? Eller är Pierre och apan samma person? Någon sorts kunskap besitter den ju uppenbarligen, för knappt hörbart viskar den "Judy" i slutet av "Twin Peaks - Fire Walk With Me". Samma Judy pratar David Bowies karaktär Phillip Jeffries om och det är alltså närbutiken under Mike och Bobs lägenhet. Phillip Jeffries förresten ges en helt igenom övernaturlig dimension i filmen, men i de bortklippta scenerna transporterar han såg från en hotellhiss någonstans i Sydamerika till FBI-högkvarteret i Philadelphia. Efteråt hamnar han återigen på hotellet och då genom en vägg som är helt svartbränd. Varför han försvunnit och håller sig undan är inte helt klart, men kanske drabbades han av ett liknande öde som agent Chester Desmond. Uppenbarligen har han ju varit i Black Lodge, eller åtminstone lägenheten ovanför Judy's om platserna nu inte är desamma.


Skogshuggarna och övriga
I lägenheten ovanför Judy's väljs nästa offer i "Twin Peaks - Fire Walk With Me". Skogshuggarna till höger i bakgrunden kan vara desamma som Laura drömmer om och skriver om i dagboken. I hennes dröm, om jag minns rätt, går hon i skogen i hård storm och möter skogshuggarna vars långa skägg är helt stilla i blåsten. Bredvid mrs Tremond/Chalfont sitter någon som vi aldrig får se i närbild. Jag tror dock att det är The Electrician (spelad av Calvin Lockhart från "Wild at Heart") vars mun vi får se i närbild när han säger "Electricity". Vem den rödklädde längst till vänster är debatteras tydligen fortfarande friskt på olika "Twin Peaks"-sidor på nätet. Kanske är han bara ännu en symbol för de inneboende andarna.
 
1 filmitch:

skriven

Tackar för fin och intressant genomgång. Jag märker att jag nog bör se om åtminstone långfilmen då jag verkar helt ha glömt bort den.

Många intressanta teorier, själv har jag inga utan jag brukar bara ta till mig vad som händer och är nog inte alltid så uppmärksam på det jag ser men dina teorier och tankar verkar vara vettiga.

Ser mycket fram mot fortsättningen

2 BlueRoseCase:

skriven

Tack för det! Nästa inlägg kommer förhoppningsvis väldigt snart!

3 DRL ger bra filmtips:

skriven

Gedigen genomgång minsann. Gillar att du tog upp apan. Hade helt glömt bort den lilla krabaten. :)

4 BlueRoseCase:

skriven

Sheryl Lee har berättat om en händelse under inspelningen av "Fire Walk With Me" när hon skulle åka för dagen och plötsligt hörde en massa konstiga ljud från studion (BlackLodge misstänker jag). Och hon hade frågat en prodass om vad det är som låter och han hade svarat nåt i stil med att det bara är David som jobbar med schimpansen och Mike (Anderson, Little Man...). Undrar just hur den scenen såg ut...

5 Sofia:

skriven

Intressant, även för en icke-Twin Peaks-fan som jag själv. Några fler inlägg och Fire Walk With Me kommer nog snart att snurra i spelaren. Jag har faktiskt aldrig sett den...

6 Pladd:

skriven

Väldigt intressant att läsa, speciellt med serien och filmen i så färskt minne. Detta tilltrots, det märks att du är helt insnöad på det här. Jag gillar det!Sofia: Se den, se den, se den!

7 BlueRoseCase:

skriven

Kul att det uppskattas, men hujedamej vilket projekt att sammanställa detta, trots mina anteckningar under senaste omtitten av serien och filmen...

8 filmbobby:

skriven

Det var inte längesedan som jag avslutade Twin Peaks och dessutom klämde på 'Fire Walk With Me' direkt uppepå. Ett tema som är kul att diskutera men som jag tycker är svårt att göras i skrift. Du gör det bra ändå får jag säga. Intressant att läsa (Y)

9 filmbobby:

skriven

Det var inte längesedan som jag avslutade Twin Peaks och dessutom klämde på 'Fire Walk With Me' direkt uppepå. Ett tema som är kul att diskutera men som jag tycker är svårt att göras i skrift. Du gör det bra ändå får jag säga. Intressant att läsa (Y)

10 BlueRoseCase:

skriven

Tackar och kul att du kommenterade! Ska kolla in din blogg!