Twin Peaks: de lösa trådarna/antydningarna

KommenteraDet här inlägget hade jag egentligen tänkt skriva sist, men då jag kommer behöva några filmsekvenser i nästa så får jag helt enkelt ändra ordningen på del tre och fyra. I detta inlägg tar jag upp några lösa trådar och antydningar. Lämna gärna en kommentar om du har några teorier eller tankar kring detta!

Så glömde jag faktiskt en sak i förra inlägget, angående den brända motoroljan: Laura känner också den lukten i den intensiva bilscenen i "Twin Peaks - Fire Walk With Me" då Mike attackerar Leland och försöker avslöja honom. Leland skyller på motorn.


Telefonsamtalet
I andra avsnittet i andra säsongen ringer någon till polisstationen som vill prata med Truman men som vägrar uppge sitt namn, vilket leder till att Lucy inte kopplar fram personen. För mig är det här en av seriens stora gåtor och när jag såg om den försökte jag se sammanhang som kan avslöja vem det är som ringer, men lyckades inte se något sådant. Stämningsmusiken antyder ju att det är något märkligt i görningen. Eftersom personen frågar specifikt efter sheriffen funderar jag över om det har med Josie att göra. Några förslag?


Vad händer med Mike/Gerard?
I den enarmade mannens sista scen är han svårt medtagen. Men vad händer egentligen med honom? Efter detta omnämns han bara en enda gång senare och då angående drogen Haloperidol som både han och Earl drogade sig med.


Dead Dog Farm
Det finns två saker att fundera på kring Dead Dog Farm. Cooper letar bostad i Twin Peaks och när han singlar slant mellan två intressanta objekt studsar myntet iväg till tonerna av "Dance of the Dream Man" (precis som när ringen studsar mot golvet efter att Cooper minns mördarens identitet) och hamnar på bilden av Dead Dog Farm. På så vis avslöjar Cooper komplotten mot sig själv som planeras av Jean Renault. Men vem är det som hjälper honom? Någon som vill gott (jätten?), eller någon från Black Lodge som vill ha honom för sig själv? En annan intressant sak som alltid ger mig rysningar är att efter tumultet på Dead Dog Farm verkar Hawk plocka upp någon sorts signal i huset, åtminstone att döma av hans blick i rummet efter att han konstaterat att Renault är död.


Annies reaktion på Glastonbury Grove
En detalj i sista avsnittet som jag fullkomligen älskar är Annies tonfall när hon ser Glastonbury Grove. Hon frågar "What are we doing here?" och sättet hon säger det på får mig att tänka på två saker: dels att Annie säkert känner till platsen och att den är något av ett mysterium i stan, men också att hon förstår/känner på sig att det finns något ovanligt där. Eller finns det mer vetskap bakom hennes tonfall som eventuellt skulle ha följts upp i en tredje säsong?


Vem pratar genom Sarah Palmer?
I sista avsnittet dyker Sarah Palmer upp med ett meddelande till major Briggs. En förvrängd röst pratar genom henne och säger "I'm in the Black Lodge with Dale Cooper". Vem är det? Annie? Som om detta inte vore nog obehagligt flyttas vi till korridoren i Black Lodge och en röst som låter lite annorlunda fortsätter: "I am waiting for you". Det som för mig gör det extra obehagligt är att den senare, eller andra, varianten av rösten låter bekant på något vis även om den är förvrängd...