Diary of the Dead (2007)

8 kommentarer


Ett gäng filmstudenter spelar in en skräckfilm ute i skogen när de nås av nyheten om att döda vaknat till liv och attackerar människor. Situationens allvar står snart klart för gänget och tillsammans med en av lärarna ger de sig ut på vägarna i ett försök att nå sina familjer. Alltihop dokumenteras av blivande regissören Jason som ser sin chans att sprida sanningen om vad som egentligen pågår eftersom nyheterna tycks säga något helt annat.

Jag tyckte "Diary of the Dead" var helt okej som underhållning första gången jag såg den, vilket bara är för ett och ett halvt år sen. Denna gång var jag dock inte speciellt road. George A Romero lyckas blanda in främst rasism och frågor om sanningen när vem som helst kan ladda upp klipp på internet men det hela känns pliktskyldigt. Att vi får följa handlingen genom en karaktärs filmkamera, som i "Rec" eller "The Blair Witch Project", känns rätt oinspirerat. Det är som om Romero gillade den typen av upplägg men inte utvecklade det hela vidare. Att filmen sedan börjar samtidigt som "Night of the Living Dead" men i nutid gör inte heller saken bättre. En tjusning med de tidigare filmerna är just hur Romero låtit historien utvecklas. Skam att säga, men vem som helst hade kunnat göra "Diary of the Dead". De typiska Romero-kännetecknen är för svaga. Det blir aldrig skrämmande eller spännande. Snarare känns det hela lite fjantigt. Nu återstår bara en film i min "... of the dead"-genomgång och det är "Survival of the Dead". Eftersom jag inte sett den tidigare, inte ens en trailer, ska det bli intressant att få uppleva den ur ett helt opåverkat perspektiv. 
 
1 Ricky:

skriven

Årtal och årtionden efterlyses till ny kategori på The Movie Dungeon. Läs gärna mer om det där.

Hälsningar

/ Ricky

2 Aficionadon:

skriven

Originell var filmen visserligen inte, men jag tyckte att den var flera snäpp bättre än Land of the Dead.

3 Plox:

skriven

Ah, det måste vara Survival of the Dead som även jag har kvar att se. Får se om jag har kraft att ta mig an den någon dag. :)Kommer inte ihåg särskilt mycket av Diary... så där har jag inte mycket att komma med.

4 Sara BE:

skriven

Håller med dig. Inte bra, men inte usel.

Däremot fattar jag inte varför han gjorde den här filmen. Survival of the Dead tror jag inte att jag kommer att se ...

5 Trash is king!:

skriven

Är det bara jag som gillar den här filmen?? Missförstå mig inte; det är ingen Dawn of the Dead och jag förväntade mig inte det heller. Jag ser detta knappt som en "subjektiv kamera"-skräckis heller, för den delen. Däremot så tycker jag att Romero aldrig varit lika bra på att föra fram sitt politiska budskap som här (tidigare har det legat i bakgrunden, kanske bortsett Land of the Dead med sina Irak-referenser). Denna aspekten gillar jag! Youtube-generationen tror att alla kan bli kändisar och Diary of the Dead bevisar att det är så, fast inte på det sätt som youtube-generationen tänker sig det. Det är en film med GALET många brister, men sevärd om du tycker att temat låter intressant. Förvänta dig bara ingen REC...

6 BlueRoseCase:

skriven

Njaa, jag vet inte riktigt. Jag tycker just att Romero är lite för övertydlig, samtidigt som jag sympatiserar med hans budskap. Hmm... är kluven.

7 Trash is king!:

skriven

Sorry Blue Rose Case. Var lite berusad när jag skrev det ovan och märker att det inte var så sammanhängande. :)Vad jag menar är att Diary of the Dead är en av Romeros tematiskt mest sammanhållna filmer. Det är även en av få filmer han gjort där budskapet är viktigare än allt annat, inklusive zombierna. Filmen är ett experiment och som ett sådant funkar den helt okej. Men visst blir han övertydlig ibland...

8 BlueRoseCase:

skriven

Hahaha, då måste jag ha varit berusad när jag läste det för jag förstod vad du menade :D. Och du har rätt. Det här är ju egentligen den enda av filmerna där till och med effekterna får stå tillbaka ordentligt för berättelsen.