Let's Scare Jessica to Death (1971)

2 kommentarer
 
Jessica har haft psykiska problem och vårdats för dessa under ett halvår. Nu är hon äntligen tillbaka i den riktiga världen igen, även om hon snart på nytt ska ifrågasätta vad som är verkligt och inte. Tillsammans med sin make och en av deras gemensamma vänner beger de sig till ett hus på landsbygden som paret köpt för att börja om. Där möter de Emily som helt enkelt flyttat in i det övergivna huset. Hon är så trevlig att hon får stanna.
 
Medan Jessica kämpar mot sina egna destruktiva tankar för att hindra dem från att få grepp om henne igen pekar fler och fler tecken på att huset är hemsökt. Historien förtäljer att en tidigare familjs dotter drunknade i den närbelägna sjön på 1880-talet men att hon inte dog utan hemsöker platsen och ön som en vampyr. Jessica kan inte låta bli att undra om det var den odöda som försökte få grepp om henne under en simtur eller om hon helt enkelt håller på att bli galen igen...
 
 
Jag hade hört mycket om John D. Hancocks ”Let's Scare Jessica to Death” innan jag äntligen kom mig för att se den och den gjorde mig inte besviken. Tvärtom. Tempot är rätt långsamt men Hancocks sätt att använda musiken, ljud, tystnad och fotot gjorde både att filmen får en alldeles egen stämning samtidigt som jag drogs in i den. Jessicas tankeröst som åskådaren får ta del av då och då hade kunnat bli helt fel, men här blir den istället en del av helheten. Filmen innehåller en hel del obehagliga scener och när jag mot slutet börjar känna mig ganska trygg i det obehagliga börjar Hancock att med minimala medel ta ut svängarna. Resultatet blir en en hel del riktigt skrämmande sekvenser. Huruvida allt utspelar sig i Jessicas förvirrade hjärna eller inte får vi aldrig svar på, vilket enbart är positivt. Filmen slutar precis där den ska.
 
Jag rekommenderar verkligen ”Let's Scare Jessica to Death”. Själv ser jag fram emot att få se om den någon gång i en riktigt snyggt restaurerad BluRay-utgåva istället för på YouTube.
 
1 Sofia:

skriven

YouTube, alltså? Då kanske man skulle passa på ändå...

2 BlueRoseCase:

skriven

Gör det! Kvaliteten var inte den bästa, men om en står ut med det är filmen väl värd det.