Turistas (2006)

Kommentera
 
Ett gäng turister på resa genom Brasilien förs samman när bussen de färdas med totaldemoleras efter chaufförens vårdslösa körning. Istället för att vänta tio timmar på ersättningsbussen beslutar de sig för att leta sig ner mot stranden där det ska finnas en bar. Platsen visar sig vara rena paradiset och de beslutar sig för att strunta i bussen och istället stanna kvar bland spriten och de vackra människorna. Men det hela verkar inte fullt så idylliskt som våra vänner tror och morgonen därpå vaknar de upp på stranden, rånade på allt de har och lämnade åt sitt öde. Eller? Efter många om och men inser gänget att någon är ute efter dem, någon som inte vill dem något gott...
 
”Turistas”, regi John Stockwell, börjar intressant men går snabbt utför. Manuset är extremt omständligt och under större delen av filmen är det väldigt oklart vad den egentligen handlar om – och tyvärr inte på ett sätt som väcker intresse, snarare tvärtom. Karaktärerna gör inte saken bättre, de mest förmodas uppfattas som snygga, förutom kanske en då men då är han ju också ”den roliga” och det är intressant att notera att samtliga människor i baren/på festen vid stranden är i det närmsta identiska. Två svenskar tillika filmens första offer figurerar också som hastigast i handlingen, varav den ena givetvis heter Svend (men faktiskt spelas av en svensk).
 
 
Hela filmen, inte minst scenerna på stranden, är filmade ur en heterosexuell mans perspektiv och verkar rikta sig främst till andra heterosexuella män som förmodas bedöma en films kvaliteter och sevärdhet på de medverkande tjejernas kroppar. ”Turistas” verkar dessutom ibland vilja vara en film med lite djup och diskutera frågor som rasism och exploatering av människor och kulturer. Tyvärr når inte Stockwell och gänget ens en liten bit på vägen. Istället blir filmen i sig rasistisk åt alla håll, vilket i och för sig är väldigt diplomatiskt...Nej, alltså, en total kalkon är väl inte ”Turistas” men det finns samtidigt absolut ingenting som gör att jag skulle rekommendera filmen, tvärtom. I skräckgenren som handlar om människor som flyr från ett oprovocerat hot under extrema situationer finns det betydligt bättre alster att lägga sin tid på än denna.