Night of the Demons 2 (1994)

Kommentera
 
Ett antal år har passerat och Halloween-festen i Hull House som spårade ur har mer eller mindre förvandlats till en skröna. På en mycket katolsk internatskola i staden är eleverna upptagna med annat. Tjejerna gör allt de kan för att behaga killarna medan killarna gör allt för att komma längre med tjejerna än att tjuvkika genom deras fönster om kvällarna. När Halloween-kvällen närmar sig börjar en av eleverna visa ett stort intresse för demoner. Han lyckas till och med frammana Angela från första filmen i en spegel. Givetvis tror ingen på honom. De coolaste eleverna bestämmer sig för att hoppa över skolans trista Halloween-fest och istället ordna en egen fest olovligt. Efter några turer hamnar de på Hull House och upptäcker att demonen Angela fortfarande finns kvar i huset. Hon är ute efter sin syster Melissa, kallad Mouse, som råkar gå på internatskolan.
 
Den här gången sitter Brian Trenchard-Smith i registolen och han lyckas få ihop en film som följer i samma stil som originalet, men givetvis betydligt mer oinspirerad, om möjligt än mer omständlig och mycket segare än första filmen var. Amelia Kinkade återvänder i rollen som den besatta Angela (även om jag inte kände igen henne och trodde det var en annan skådespelare) men resten av rollistan består av nya ”förmågor” varav Christine Taylor väl haft någon slags karriär senare. Nu är det ju i och för sig inte för skådespeleriet som en bör se ”Night of the Demons 2”. Tyvärr hittar jag ingen annan anledning till det heller och jag var faktiskt på väg att ge upp några gånger.
 
 
En av de inledande scenerna visar hur killarna tjuvtittar på tjejerna (som i den här filmens värld tydligen vill bli tjuvtittade på) och det sätter tonen för filmen. Det blir dock betydligt värre på den könsstereotypa fronten ju längre filmen pågår och jag kommer på mig själv med att flera gånger undra om ”Night of the Demons 2” verkligen är från 1994, också av andra orsaker än den dubbelriktade sexismen. Inte minst det faktum att kristendomen segrar i slutet ackompanjerat av en himlakör av billigare modell. Jag förstår verkligen varför skräckgenren var så gott som död på 90-talet innan ”Scream” kom när jag ser ”Night of the Demons 2”. Originalfilmen hade åtminstone en viss glimt i ögat men uppföljaren är bara plågsamt meningslöst.