A Nightmare on Elm Street (2010)

2 kommentarer
 
En grupp ungdomar i staden Springwood är djupt plågade av något de inte kontrollera. När en av dem ser ut att begå självmord på ett brutalt vis inne på ett kafé inser gänget snart att de alla delar samma typ av mardrömmar där de hemsöks av en brännskadad man med en knivförsedd handske. Dödsfallen avlöser varandra och två av ungdomarna, Nancy och Quentin, upptäcker att det finns ett samband med drömmarna. Enda sättet att överleva verkar vara att hålla sig vaken, något som är lättare sagt än gjort. Samtidigt gör de efterforskningar och får reda på att mannen som spökar i deras mardrömmar heter Freddy Krueger och att de alla träffade honom när han levde. Finns det en anledning till att han vill se dem dö?
 
Regissören Samuel Bayer har tåtat ihop den här remaken på Wes Cravens klassiska film med samma namn från 1984. Enligt IMDB har Bayer enbart musikvideos på sin meritlista förutom "A Nightmare on Elm Street" och det förklarar nog en hel del. Filmen börjar minst sagt tvetydigt vilket gör att jag upplevde den som svår att få grepp om (tyvärr visade sig detta inte enbart gälla inledningen). Förtexterna visas både som inristade på en vägg och med ett vanligt typsnitt framför det. Det kanske är en bagatell men det tog uppmärksamheten fullständigt från bakgrundshistorien som samtidigt antyds eftersom jag började undra om någon inte var nöjd med enbart de inristade namnen och därför krävde traditionella förtexter över det. När filmen väl börjar bjuds vi på åska och regn i typisk gammaldags skräckfilmsstil men det är omöjligt att avgöra om det är menat som en blinkning mot äldre filmer eller om det bara är en klyscha. När sedan "karaktärerna" presenteras görs det så hafsigt att det är svårt att skapa sig den minsta bild av dem. Inte för att det spelar någon roll, de flesta ska ju ändå tas av daga ganska snabbt. Dessutom visar Bayer den uppdaterade versionen av Freddy Krueger i princip omgående när han kunde ha vunnit en del på att inte låta oss se honom direkt (vilket är ett välbeprövat men oftast framgångsrikt knep inom genren). 
 
 
Den jobbiga starten på filmen är bara ett exempel på hur berättelsen kommer hanteras i "A Nightmare on Elm Street". Det finns varken någon uppbyggnad (filmen vräker på från start och håller sig där hela tiden) eller någon överenskommelse med åskådaren om vad som ska gälla. Folk somnar direkt och fortsätter med det hela tiden, precis som i de sämre uppföljarna i originalserien. Allt sägs rakt ut, ofta helt omotiverat dessutom. Bayers regi är i princip obefintlig. Alla beter sig som vaxdockor. Det finns en del referenser till originalet och en och annan scen, främst den med Nancy i badkaret, som är direkt hämtade ur Cravens original men de är så meningslösa att de enbart cementerar hur onödig denna remake är. Filmens "tonåringar" är givetvis inga riktiga tonåringar och ser ovanligt gamla ut. Rooney Mara som Nancy ser ut att lida sig genom varje sekund, vilket hon tydligen också gjorde. 
 
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Freddy Kruegers utseende heller. Förstår tanken bakom det och vill tycka att masken ser bra ut, men problemet är kanske att med tanke på hur överdramatisk filmen i sig är blir Freddy extremt nedtonad genom sitt oskrämmande utseende. Jackie Earle Haley gör rätt bra ifrån sig men det betyder föga när Freddy Krueger utseendemässigt påminner för mycket om en typisk utomjording eller Turtle. Då föredrar jag helt klart Robert Englunds gestaltning, inte minst när det gäller sminkningen, i originalet med uppföljare.
 
 
Nej, alltså jag försökte verkligen se "A Nightmare on Elm Street" med öppna sinnen men resultatet är en soppa. Istället för att faktiskt försöka göra något nytt har Bayer och gänget kört på tvärtomprincipen som om det skulle skapa en bra och skrämmande film. Istället för en källare med hemligheter är det en vind, istället för en kvinna som första offer är det en man och så vidare och så vidare. Såklart serveras vi det obligatoriska och pliktskyldiga slutet som öppnar för fler filmer i samma veva som den gör den film vi precis sett än mer meningslös. På grund av att "A Nightmare on Elm Street" floppade blev det tack och lov inte fler. Än vill säga. Att det kommer en remake på remaken om ett par år betvivlar jag inte...
 
Läs även mina texter om:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och klicka här för att se mitt foto från Nancys hus i Wes Cravens originalfilm.
 
1 Sofia:

skriven

Håller med, det här var verkligen ingen bra remake. Nu är väl det en spoiler, man jag fattade exempelvis aldrig varför de skulle introducera det där pedofiltemat, särskilt som det gjordes lite med vänsterhanden.

2 BlueRoseCase:

skriven

Ja du, manuset/berättandet var väl svagast i en svag helhet... ;)