Plan 9 From Outer Space (1959)

2 kommentarer
 
Edward D Wood Jr:s ”Plan 9 From Outer Space” behöver väl knappast någon större presentation. Den brukar vanligtvis anklagas för att vara den sämsta film som någonsin gjorts, men vad som försvinner i den benämningen är hur vansinnigt underhållande den är. Själv återvänder jag till den lite då och då men innan denna omtitt hade det gått alltför många år. Minns inte ens när det senast begav sig.
 
Mystiska saker händer i Los Angeles-området. Flygande tefat observeras lite här och var. En kvinna som nyligen dött återuppstår för att i sin tur döda. När hennes man dör är också han snart uppe ur graven igen, detsamma gäller en poliskommissarie som dör under mystiska omständigheter. Piloten Jeff, som själv sett de flygande tefaten, råkar tillsammans med sin fru bo granne med kyrkogården och när frun en kväll blir attackerad av de odöda är måttet rågat. Utan vidare förklaring är Jeff inblandad i utredningen. Vad de ännu inte vet är att utomjordingarna satt sin nionde plan mot Jordens befolkning i verket. Hur den ser ut och vad den går ut på är höljt i dunkel. Frågan är om de själva ens vet det...?
 
 
Jag skulle kunna skriva ett oändligt långt inlägg om alla berättelser och myter kring inspelningen av ”Plan 9 From Outer Space” men jag hoppar över det och hänvisar till IMDB. Själv blev jag sugen på att bekanta mig med filmen efter att ha sett Tim Burtons ”Ed Wood” även om jag kände till den sedan långt tillbaka. Vet inte om en kan kalla ”Plan 9...” för en B-film. Snarare ligger den närmare en amatörfilm. Effekterna lockar till skratt, likaså den totalt osammanhängande historien och den påklistrade sensmoralen. Skådespeleriet är horribelt, men det hindrar inte mitt hjärta att på nytt slå för Bela Lugosi (som ju egentligen redan var död när Wood började klistra ihop den här filmen), Vampira och svenske Tor Johnson.
 
”Plan 9 From Outer Space” är en upplevelse. Precis som i fallet med riktigt bra filmer eller riktigt dåliga räcker inte orden till. Den här placerar sig på något konstigt vis mitt emellan och det enbart för att den är så harmlöst underhållande att det inte går att tycka illa om den. Liksom i fallet med ”Bride of the Monster” verkar Wood ha varit inspirerad när han knåpade ihop ”Plan 9 From Outer Space”. Detsamma kan tyvärr inte sägas om ”Glen or Glenda” och ”Night of the Ghouls” som helt saknar de förstnämnda filmernas underhållande charm.
 
1 Sofia:

skriven

Blev också inspirerad av Ed Wood att se den här. Nu har jag iofs inte sett Glen or Glenda men tänker mig att den här kanske påminner mer om tex Terror in the Midnight Sun?

2 BlueRoseCase:

skriven

Haha, både ja och nej. Eller kanske inte alls, vid närmare eftertanke. :) Plan 9 from Outer Space är extremt svår att kategorisera eller jämföra med annat. Terror in the Midnight Sun är betydligt mer avancerad (och då är den ju en extrem B-film...).