Svart Lucia (1992)

5 kommentarer
 
Mikaela har erotiska (?) fantasier om sin lärare. Hon skriver noveller om deras förbjudna möten och när hon får chansen ser hon till att läraren läser det hon skriver. När hon börjar förfölja honom upptäcker hon att han raggar upp kvinnor på krogen för att leva ut Mikaelas noveller tillsammans med dem. Hon anförtror sig för vännen Joakim som helst vill vara mer än bara Mikaelas vän. Medan allt detta sker mördar någon en katt på skolan under brutala omständigheter och de mystiska händelserna kulminerar under en fest där det visar sig att en mördare går lös. Vem är mördaren? 
 
”Svart Lucia” inleds i den hemska blåaktiga ton som flera svenska filmer från den här tidsperioden lider av. Det ser verkligen fruktansvärt ut och skvallrar tyvärr också om vad som komma skall. Regissören Rumle Hammerich har fått till en synnerligen osammanhängande och oengagerande soppa. Jag har en känsla av att han faktiskt sneglat mot David Lynch i ett försök att skapa en egen värld befolkad av originella karaktärer och en speciell stämning. Tyvärr misslyckas han kapitalt. Alla händelser i ”Svart Lucia” blir obefogat mystiskt och Mikaela i Tova Magnusson-Norlings gestaltning verkar mest ha långtråkigt eftersom hon måste reagera så överdramatiskt på minsta vardagshändelse. Många scener är rent av pinsamma. Regin är klumpig och inte det minsta organisk. Skådespeleriet är antingen för nedtonat eller för mycket i ensemblen.
 
 
Den blåaktiga tonen har jag redan anmärkt på men faktum är att fotot är överlag fult och att redigeringen ofta gör det omöjligt att hänga med i vad som händer. Ljudet låter som om allt dubbats i efterhand och har inget liv i sig överhuvudtaget. Men värst är ändå manuset och inte bara berättelsen i stort utan replikerna och de pinsamma tankeövergångarna hos karaktärerna. Och vad händer egentligen på festen? ”Svart Lucia” är väl något av en klassisk kalkon inom svensk film. Jag trodde tyvärr den skulle vara lite underhållande men tyvärr är den seg och långtråkig. Och titeln då? Jodå, Mikaela fyller år på Lucia-dagen och filmen utspelar sig delvis då men i övrigt lyser julen med sin frånvaro.
 
1 Sofia:

skriven

Haha, ouch... Jag såg den bara när det begav sig och minns att jag DÅ tyckte den var helt ok. Särskilt Tova imponerade.

2 BlueRoseCase:

skriven

Oj! Ja, tiden kanske sprungit ifrån den...? ;)

3 Agent unprejudiced :

skriven

Du vet inte vad du snackar om!
Skådespeleriet är galant och handlingen är väldigt mycket verkligare än alla Beck/ Hassel och Wallander-thirllers

dessutom drog denna film in 14 miljoner på svensk bio vilket är rekord

Du har så fel och denna film är 2000000 ggr bättre än Lynch Twin peaks-bio film som kom året efter och floppa

dessutom tycker jag du är opsykologisk som inte fattar vad budskapet med filmen är och varför det händer som de händer

alla mord är inte onda och de visar denna film

den handlar om vad kärlek får människor att göra mot varandra och att det finns en fara i att älska folk för mycket

sen förstår du inte heller att skådespelet är galant för dom gestaltar typiska svenska gäng i överklassen

4 BlueRoseCase:

skriven

Tur att smaken är som baken. ;)

5 Anonym:

skriven

Grym film, en klassiker.