De Dødes Tjern (1958)

En kommentar

 

Ett sällskap bestående av fem vänner är på väg till en avlägsen stuga i skogen. Där väntar en i gänget på dem, men hans syster har onda föraningar. Hon känner på sig att det hänt brodern något fruktansvärt och när gruppen anländer till den mysiga stugan finns han heller inte där för att möta dem. Alla utom systern vill tro på en naturlig förklaring och därför installerar de sig i stugan i väntan på att den försvunne ska dyka upp. Under middagen pratar de om den spökhistoria som finns om platsen och som handlar om att en man ska ha tagit livet av sin syster och hennes man innan han själv dränkte sig i den närliggande tjärnen. Nu finns hans vålnad kvar för att driva levande människor ner i tjärnens bottenlösa vatten.

 

Som om detta inte vore skrämmande nog återstår bara tre dagar till årsdagen av morden och då ska mördarens spöke höras skrika i tjärnen. När de fem vännerna hittar den försvunne mannens hund död och alla tecken tyder på att han gått ner sig i tjärnen är det bara början på den skrämmande gåta de tvingas in i. Finns verkligen ett mordiskt spöke i skogen eller är mördaren ytterst verklig ibland dem?

 

 

Denna norska klassiker i regi av Kåre Bergstrøm har tidigare helt gått mig förbi, men tack och lov fick jag till sist upp ögonen för den. Den är onekligen väldigt intressant men jag har svårt att sätta fingret på varför. Trots att den har många år på nacken känns ”De Dødes Tjern” väldigt modern (i positiv bemärkelse kanske jag ska tillägga) och det känns som om flera sentida skräckfilmsregissör låtit sig inspireras av denna, främst kanske Sam Raimi i fallet med ”Evil Dead”. Scenerna och hur de är komponerade har en enkel men effektfull uppbyggnad. Fotot är riktigt snyggt på många håll, inte minst med de märkliga, fokusskiftande panoreringar som förekommer genom hela filmen.

 

Egentligen är handlingen också väldigt enkel så här i efterhand, men jag lät mig svepas med i den hotfulla atmosfären och kunde inte förutsäga slutet i detalj. Dessutom finns det en scen som egentligen är rätt töntig men som jag upplevde som väldigt obehaglig. Jag kan inte annat än att rekommendera ”De Dødes Tjern”. Det känns som en film som jag kommer fundera över under lång tid framöver.

 
1 filmitch:

skriven

Tackar för tips - hört talas om filmen men inte mer.