The Muppets (2011)

2 kommentarer
 
Syskonen Gary och Walter växer upp sida vid sida. Den förstnämnda följer normen för ett lyckat liv medan Walter aldrig riktigt finner sin plats i världen. Kanske beror det på att han är en docka. I den gamla TV-serien "The Muppet Show" finner han inte bara underhållning utan också någon slags samhörighet. Åren går. Gary delar sin tid mellan Walter och flickvännen Mary. När trion beger sig på en resa till Los Angeles hamnar de omgående vid mupparnas gamla studio. Där får de reda på att allt ska jämnas med marken av en pengagalen affärsman. Efter många om och men lyckas Walter, Gary och Mary spåra upp Kermit och övertala honom att samla det gamla muppgänget för att göra en ny show och på så vis samla in pengar för att rädda studion.
 
Jag vet inte om det är förra veckans nyhet om de bortklippta scenerna ur "Twin Peaks - Fire Walk With Me" som fått mig helt ur balans eller om det helt enkelt är nostalgin som påverkar mig så starkt. Jag har haft en avog inställning till "The Muppets" som infann sig redan i filmens produktionsstadie då det stod klart att endast ett fåtal av originalrösterna skulle återvända. Igår gav jag upp. Och jag föll pladask. Walters historia är inte ny men väldigt berörande med mycket igenkänning. Vid närmare eftertanke är det kanske kombinationen av nostalgi och att filmen är väldigt retro som träffar rätt i hjärtat. Det märks att både manusförfattarna Jason Segel och Nicholas Stoller samt regissören James Bobin studerat de gamla serierna och filmerna noga. Segel spelar givetvis också Gary men det här är verkligen inte människornas film, vilket blir tydligt i Garys och Marys traditionella relation som är det enda i retrostilen som inte fungerar. Jack Black som sig själv är mer påfrestande än rolig. Rösterna som gör Kermit och miss Piggy håller inte alltid och jag stör mig på det först men å andra sidan glömmer jag det väldigt snabbt. När Kermit framför "Pictures in my head" och minns tillbaka på gänget som han inte längre har kontakt med är rysningsfaktorn hög. Och när sedan specialavsnittet av "The Muppet Show" börjar sändas i den upprustade gamla teatern, ja då är jag helsåld. Dessutom är det filmens absolut starkaste del och gör mig sugen på att se om originalserien. När sedan Kermit och miss Piggy uppbackade av gänget framför "The Rainbow Connection" blir jag fuktig i ögonvrån. Kanske berodde det bara på lite pollenallergi. Skämt åsido, jag måste faktiskt rekommendera "The Muppets", inte minst om du är ett fan av "The Muppet Show". Men uppföljaren som är på gång eller som redan släppts hoppar jag däremot över. Jag tror inte den kan mäta sig eller överträffa denna film.
 
1 Sofia:

skriven

Kul! Den här är jag faktiskt lite sugen på, men jag hade inte koll på att filmen inte använde alla originalrösterna. Vet du varför de inte ställde upp?

2 BlueRoseCase:

skriven

Frank Oz har nog gått i pension från dessa skapelser för ett bra tag sen. Han skulle tydligen ha regisserat men gillade inte manuset. Jim Henson och ett par till finns ju dessvärre inte i livet. Kermit görs faktiskt av veteranen Steve Whitmire men det vill säg ändå inte riktigt i alla scener. Men som sagt, efter ett tag är det lätt att dras in i filmen och glömma de bristerna, särskilt eftersom de inte är genomgående.