Tankar kring DVD och BluRay

8 kommentarer
 
Som tidigare nämnts rensade jag ut min DVD-samling i våras. Föregående genomgångar är ingenting i jämförelse med hur mycket som åkte ut den här gången. Nästan allt strök med, men några filmer och flera TV-serier klarade sig. I det här inlägget tänkte jag berätta om varför jag inte gjorde mig av med just dem, samt hur jag numera tänker kring införskaffandet av film i relation till format och så vidare.
 
Det är ju lite ironiskt att det mest är TV-serier som fått stanna i samlingen med tanke på mitt uttalande en gång i tiden om att jag aldrig skulle köpa längre serier på DVD. Men i väntan på eventuella BluRay-utgåvor får alltså Dallas, Twin Peaks, Seinfeld, Riget I & II, Keeping Up Appearances, Matador, French and Saunders, The Muppet Show säsong 1-3, Falcon Crest säsong 1-2, Knots Landing säsong 1-2, The Little Vampire, Salem's Lot (originalet) samt en del svenska miniserier stanna. De sistnämnda inkluderar Kråkguldet, Stora skälvan, Flickan vid stenbänken och givetvis Ingmar Bergmans långa, mästerliga version av Fanny och Alexander. Påpekas bör att Falcon Crest, The Muppet Show och Knots Landing hänger löst då jag inte ser någon mening med att spara dessa om inte övriga säsonger också släpps. Absolutely Fabulous har jag faktiskt gjort mig av med till viss del (det vill säga så långt jag fått filmerna sålda) eftersom jag anar en framtida BluRay-box med samtliga säsonger och specialer. Nystarten av ”Dallas” utannonserades alldeles precis på DVD men jag inväntar den utlovade BluRay-releasen.
 
I filmväg då? Ja, där har jag sparat sådant som jag absolut kan tänka mig att se om flera gånger och som inte verkar komma på BluRay inom en snar framtid eller som antagligen inte kommer släppas i det nya formatet alls (gäller även nämnda TV-serier ovan). Alltså har följande filmer fått stanna:
 
-37'2 le matin – Director's Cut
-Babas bilar*
-Che/What?
-Copycat
-Christiane F – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
-Dansa med dvärgar*
-En kärlekshistoria
-Fritt Vilt
-Fritt Vilt II
-God Afton, herr Wallenberg
-Grizzly Man
-Gruvboxen*
-John Carpenter's Halloween (två region 1-utgåvor med mängder med extramaterial)
-In Den Tag Hinein
-Inland Empire
-Jag saknar dig*
-Jag är nyfiken-filmerna
-Kungsleden*
-La Vita e Bella
-Manhattan Murder Mystery
-Mods-trilogin
-Nattevagten
-Nosferatu (1922)
-Olivier, Olivier
-Plan 9 From Outer Space
-Schindler's List (för utgåvan)
-Solstorm*
-Stage Fright/Deliria
-Star Wars Episode IV – A New Hope (utgåvan med originalversionen)
-Star Wars Episode V – The Empire Strikes Back (utgåvan med originalversionen)
-Star Wars Episode VI – Return of the Jedi (utgåvan med originalversionen)
-Terror in the Midnight Sun*
-The Fearless Vampire Killers
-The Muppets Take Manhattan
-Thriller – a Cruel Picture
-Twin Peaks – Fire Walk With Me (region 1-utgåvan från 2002)
-Vildängel
-Werewolf Shadow (The Werewolf vs the Vampire Woman)
-Wild at Heart (den restaurerade nyutgåvan)
 
samt de filmade föreställningarna Fröken Fleggmans mustasch, Grisen i säcken och Stinsen Brinner – en katastrofmusikal. Filmer märkta med * sparas antingen för att jag jobbat med dem, för deras Kiruna-koppling eller både och. Det händer att jag köper en och annan film som jag vill se på väldigt billig rea (såklart), både när det gäller DVD och BluRay, men dessa säljer jag alltid vidare igen. I övrigt har jag övergått till BluRay-formatet helt men planerar inte ha någon större samling med BluRay-filmer, utan enbart sådana titlar som jag kan tänka mig att se kanske så ofta som en gång om året. ”Jaws” köpte jag direkt den kom så billigt jag bara kunde eftersom jag velat se om filmen i flera år. När det gäller BluRay-filmer rent generellt så väntar jag på nya utgåvor (och att dessa går ner i pris...) framför att köpa de som redan har funnits ute ett tag, främst för att de nyare kan utnyttja tekniken till max. Det verkar vara stor skillnad mellan filmer som ges ut nu och som gavs ut för bara några år sedan, inte minst i fråga om ljudkvalitet. 
 
Sammanfattningsvis tycker jag helt klart att den för min del långa väntan på övergången till BluRay också infriat förhoppningarna på formatet. Jag fascineras fortfarande av bild- och ljudkvaliteten som helt klart förhöjer filmupplevelsen. I fallet med ”Jaws”, som ju verkligen restaurerats ordentligt för sin BluRay-release, tyckte jag det var som att se om filmen för första gången. Nu väntar jag på releasen av ”E.T”, som jag nog också otroligt nog kommer köpa direkt den släpps. Frågan är bara vart nypriset är som billigaste...
 
1 Micke:

skriven

Jag var också sen på att "gå över" till Blu-Ray. Jag har klarat mig bra med en 32 tums tjock-TV och DVD-spelare. Men nu har jag köpt en ny TV (46 tum LED) och en BD-spelare. Har också skaffat HD-boxar till både Viasat och Canal Digital, så nu kan jag se flera HD-kanaler också. Det kändes som att det var dags att hoppa på HD-tåget nu. När det gäller BD-filmer så har jag skaffat 23 st hittills, bl.a. Jaws. Nyare filmer som Avatar ser helt fantastiskt ut på Blu-Ray!

2 Plox:

skriven

Welcome to the dark side! :)

Nädå, städar ständigt i dvd-samlingen och har säkerligen gjort mig av med mer än halva samlingen genom åren. Mycket ska uppgraderas till bluray, men mycket har också fått lämna för evigt.

3 Plox:

skriven

Angående prisjakten av E.T så använder jag mig allt som oftast av prisjakt.se när jag ska köpa sprillans nya saker.

Bla när jag skulle köpa Jaws, där jag prisjaktade fram att favoritbutiken kvarnvideo hade stålboken för 149 spänn, 100-lappen billigare än alla andra ställen. Bara en sån sak. :)

4 BlueRoseCase:

skriven

Micke: Inte heller jag kände nån direkt stress med att övergå till BluRay, åtminstone inte förrän fina utgåvor av filmer, exempelvis Jaws, började utannonseras. Min gamla tjock-TV fick jobba in i det sista med flimrande bild och allt... :)
Plox: Just ja, tack för påminnelsen! Har använt Prisjakt tidigare men det har liksom försvunnit på vägen. Kanske för att jag inte köper så mycket film längre. Snart kommer mitt sista studentkort gå ut och då är det ingen fri frakt från Discshop längre vilket nog kommer få min snålhet att ta nya proportioner... :D

5 Sofia:

skriven

Med tanke på att jag fortfarande krampaktigt vägrar släppa ett antal gamla VHS och därför fortfarande äger en videobandspelare känns det inte så brådis med BR. Men heders till er som klarar av att rensa, min ekorrmentalitet är alldeles för stark för det.

6 BlueRoseCase:

skriven

Du kan få lite av mina rensningsinstinkter! ;D

7 filmitch:

skriven

Är i Sofias ringhörna kan icke göra mig av med en endaste film men skulle kanske ta och rensa bort de jag vet att jag inte kommer se om. Film, böcker o serier är ohyggligt svårt att göra sig av med. BR har jag inte hoppat på än, lär nog göra det samtidigt som nästa förmat lanseras ;)

8 BlueRoseCase:

skriven

Ja, det är svårt med tanke på att ens egen smak också kan variera från tid till tid. Har verkligen övervägt en hel del filmer under vårens rensning, men kom fram till att jag i värsta fall får väl köpa dem igen billigt om det skulle vara så. Dessutom räknar jag med att det mesta kommer på BluRay. Ja, du, vad är nästa format? Hur mycket bättre kan det egentligen bli? ;D