Huset Vid Vägens Ände (2009)

6 kommentarer


Fyra vänner som pluggar konst tillsammans har hyrt ett hus ute i ödemarken över helgen. Tanken är att vistelsen där ska bestå av "50% fest och 50% arbete". Istället blir det 100% mystik då det märkliga huset framkallar både syner och mardrömmar hos gänget. Vad är det egentligen som pågår?

"Huset Vid Vägens Ände" var först en kortfilm från 2002-2003 som sedan förlängdes inför en DVD-release 2010. Regissörer är Martin Kjellberg och Nils Wåhlin och jag antar att det hela började som ett projekt inom en filmutbildning i Lund. Trots att upplägget, inte minst genom fotot och musiken, är riktigt genomtänkt så präglas filmen av en amatörmässig känsla. Det behöver inte vara något negativt. Skådespeleriet är hackigt, manuset brister såklart både i dialog och logik. Filmen fortsätter när den borde varit slut. Men faktum är att "Huset Vid Vägens Ände" främst i början men även till och från under filmens gång, är rätt så obehaglig. Det grova hantverket bidrar en del till det. Av någon anledning är det en del av charmen att filmen innehåller stora problem med kontinuiteten, inte minst när karaktärer byter fram och tillbaka mellan klädesplagg i samma scen...

Husets mytologi och historia utforskas inte desto mer och ärligt talat är inte heller inte särskilt intressant. Även om enskilda sekvenser är obehagliga är själva grundhistorien, när den börjar stå klar mot slutet, föga skrämmande eller ens bra enligt min åsikt. Är "Huset Vid Vägens Ände" sevärd? Ja, med öppet sinnelag och utan förväntningar fungerar den helt klart som kuriosafilm. 
 
1 placebohoe:

skriven

Jag gillade inte den här filmen :/

2 Sofia:

skriven

Ven var det som fick för sig att en referens till Besökarna skulle låta som bra reklam?!

3 BlueRoseCase:

skriven

Placebohoe: Ja, som film är den ju ingen höjdare, men gillar man att se allt möjligt obskyrt så tycker jag den hade ett underhållningsvärde.

Sofia: Hahaha, ja precis...

4 filmitch:

skriven

Jag blev faktiskt positivt överraskad. Det var väl skådisarna som inte var de bästa.

http://filmitch.wordpress.com/2010/01/25/huset-vid-vagens-slut-2003-sverige/

5 Max:

skriven

Är det bara jag eller låter inte filmtiteln lite väl likt både The House on the Edge of the Park och The Last House on the Left? Det är väl såklart ett medvetet val, men ändå är det inte lite väl likt? Jag trodde nästan först att de hade gjort en svensk remake av de tidigare nämda filmtitlarna.

6 BlueRoseCase:

skriven

Ja, det är väldigt likt. Lustigt nog är det här ju en helt annan typ av film än de du nämner trots att tankarna såklart går i den riktningen.