Alien: Resurrection Special Edition...

2 kommentarer


Trots sitt heta öde i slutet av den tredje filmen återvänder Ripley till livet genom kloning. Tvåhundra år har passerat sen sist och militären är ute efter rymdvarelsen som Ripley bar inom sig. Men självklart går saker och ting snett och snart utspelar sig återigen en kamp på liv och död. Frågan är bara vilken sida Ripley står på den här gången.

Manuset är skrivet av Joss Whedon som bland annat ligger bakom "Buffy the Vampire Slayer". Och det märks. För regin står Jean-Pierre Jenuet som gjort underbara "Amelie". Och det märks också. I båda fallen är det på gott och ont. Den fjärde och sista Alien-filmen är rätt märklig. Och handlingsfattig. Återigen är Sigourney Weaver den stora behållningen. Men karaktären Ripley har genom kloningen gått från en hjältinna till en rätt tragisk varelse med delar av både människa och rymdvarelse. Jag hade velat veta mer om vad som hänt karaktären. Kan hon sägas vara Ellen Ripley överhuvudtaget eller bara en kopia? "Alien: Resurrection" innehåller fler originella karaktärer än föregångarna vilket på nåt sätt också ändrar realismen som dom tidigare filmerna ändå hade. Winona Ryder känns malplacerad. Ron Perlman och Jenuets ständiga vapendragare Dominique Pinon fungerar okej. Undervattensscenerna är det bästa i filmen. Och slutsekvensen med "The Newborn" är både skrämmande och rörande. Så visst finns det några höjdpunkter.

Nu när jag tagit mig igenom hela filmserien är det väl dags att se tillbaka. Tråkigt nog tycker jag som vanligt att det hade räckt med en film, den första. Jag funderar på om dom andra tre ska få stanna i min samling. Och det tror jag att dom ska få. För precis som dom tre första "Hellraiser"-filmerna har filmserien ett värde om dom ses i tät följd även om man som jag inte riktigt engageras av historien. Mytologin är tillräckligt intressant. Men främst skulle jag faktiskt vilja rekommendera dom för Sigourney Weavers starka tolkningar av Ellen Ripley och den välskrivna utveckling karaktären genomgår åtminstone fram till den sista filmen.
 
1 simone:

skriven

dessa filmer tycker jag om :)

2 Jockeman:

skriven

Jag älskar de två första filmerna. Den andra filmen av James Cameron är nog den film jag rankar högst av alla filmer jag någonsin sett faktiskt.